суббота, 15 декабря 2018 г.

Вплив радіації на організм людини.

Домашнє завдання для учнів 24ок.
Вплив радіації на організм людини.


Як шкідливі дози радіації впливають на організм?
Коли опромінюється жива істота, це підвищує рівень активних форм кисню в клітинах тіла, пояснює Олександра Кравець.
Звичайний кисень видозмінюється у форми, які можуть руйнувати макромолекули клітин – ДНК та білки.
Більшість негативних наслідків пов’язані саме з пошкодженням ДНК, пояснює вчена.
Пошкодження ДНК відбуваються в організмі весь час, але зазвичай їх мало і їх можуть усувати захисні системи клітини. Однак коли рівень пошкоджень перевищує критичний, це призводить до серйозних збоїв у роботі клітин.
Деякі пошкодження ДНК можуть передаватися спадково, але це дуже рідкісний процес і вірогідність спадкових порушень дуже низька, каже доктор Кравець.
"Таких високих доз опромінення, які призвели б до помітного зростання спадкових захворювань, не отримали ні українці, ні японці (після аварії на Фукусімі – Ред.)", - каже Олександра Кравець.
Як захистити організм від шкідливого впливу радіації?
"Я вважаю, що незалежно від того, чи загрожують українцям наслідки Чорнобиля, нам усім треба вести здоровий спосіб життя", - каже пані Кравець.
Під здоровим способом вона має на увазі заняття спортом, активний рух, контроль над вагою тіла і багату на мінерали дієту, в якій переважають неочищені крупи.
Доктор біології Кравець пропонує розроблену нею дієту для захисту від радіації, яка складається з трьох кроків.
1.    Зробити все для того, щоб організм засвоював менше радіонуклідів.Для цього потрібно забезпечити його всіма можливими біогенними мінералами, передусім - калієм і кальцієм. Ці мінерали в достатку є в овочах і неочищених крупах і злаках, таких як гречка, вівсянка, коричневий рис. Вчена також радить їсти хліб з муки грубого помелу.
2.    Забезпечити ферменти, які захищають організм від активних форм кисню, необхідними для них мікроелементами: цинком, міддю, селеном, сіркою, марганцем і залізом. Продукт "номер один" на цьому кроці – соняшникове і гарбузове насіння, багате на залізо і магній. Джерелом сірки є часник, а міді, якої особливо бракує в поліських ґрунтах, - шпинат. Багато антиоксидантів містяться також у моркві. Червоне вино теж має антиоксидантну властивість, каже доктор Кравець, однак не надто високу.
3.    Стимулювати відновлювальні процеси ДНК. Для цього також потрібні цинк, залізо і магній, які є в соняшниковому насінні, неочищених злаках і крупах. Запобігти змінам у ДНК допомагають також усі види капусти: білокачанна, броколі, брюссельська чи цвітна.
"Треба вживати якнапройстіші продукти", - підсумовує доктор Кравець.
Чи варто боятися радіації?
"Моє персональне враження, що радіація є безпечною в межах встановлених норм. Я б нікому не хотів побажати, щоб люди її боялися. Бо моє персональне враження, що саме острах може зумовити проблеми. Не радіація, а саме острах", - каже доктор Каденко, який завідує кафедрою ядерної фізики у найбільшому українському університеті.
Моє персональне враження, що саме острах може зумовити проблеми. Не радіація, а саме острахІгор Каденко, доктор фізико-математичних наук, Університет Шевченка
Кафедру створили в 1945 році, розраховуючи, що вона допоможе в розвитку програми ядерних озброєнь СРСР. Природно, що в такому місці зосереджено багато приладів, робота яких пов’язана з радіоактивним випромінюванням.
Через кафедру, розповідає вчений, пройшло багато людей, які все своє життя працювали там і залишалися здоровими.
"У мене працює співробітник, який брав участь у Великій вітчизняній війні, літав на літаку і бомбив Кенігсберг. Йому зараз 87 років. Людина ходить на роботу, він дуже активний, я не знаю, що я робив би без нього", - каже Ігор Каденко.
При цьому завкафедрою каже, що жоден з його колег не перевищує дозволених 20 мілізівертів опромінювання на рік.
"Ніколи, це абсолютно виключено. Це дуже жорстко, і за недотримання відповідних норм є карна відповідальність", - каже він.
Д/з: прочитати текст, законспектувати.

14 комментариев: